Naar aanleiding van mijn blogpost van gisteren over bitcoins, kreeg ik een aantal vragen. Het leek mij handig om deze in een aparte blogpost te behandelen.

De vragen zijn:

  1. Waar en hoe kun je bitcoins kopen?
  2. Hoe vindt een transactie (betaling) plaats met bitcoins? 

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, moest ik zelf ook eerst op zoek. Ik heb hiervoor wederom de openbare bronnen op internet gebruikt (deskresearch).

Belangrijke opmerking vooraf:

Deze blogs over bitcoins / cryptovaluta zijn puur ter informatie. Ze dienen dus niet als inspiratie of promotie om cryptovaluta te kopen. De reden waarom ik over cryptovaluta ben gaan schrijven is omdat je er tegenwoordig zoveel over hoort in de media. Het is dan interessant te weten wat dit zoal inhoudt.

Vraag 1: Waar en hoe kun je bitcoins kopen?

Mogelijkheid 1: Kopen met IDeal

Verreweg de meeste mensen kopen bitcoins met iDEAL. Er zijn verschillende bedrijven in Nederland waar je bitcoins kunt kopen. De meest bekende is het bitcoinbedrijf Bitonic. Op de site van Bitonic vul je in een scherm de hoeveelheid bitcoins in die je wilt kopen of je vult in hoeveel euro je eraan wilt besteden. Je kunt op hun site direct per iDeal bitcoins kopen voor bedragen tussen de € 10 en € 20.000. Wil je meer kopen, dan raden ze je aan om persoonlijk contact met ze te zoeken. Op het moment dat jij de hoeveelheid invult, zie je meteen de dan geldende koers waarvoor je het op dat moment koopt. De koers staat vast op het moment dat jij de iDeal-betaling doet.

Mogelijkheid 2: Bitcoin exchange

Je kunt er ook voor kiezen om je aan te melden bij een handelsplatform, ook wel bitcoin exchange genoemd. Op dit platform kun je handelen met andere bitcoingebruikers. Hier zitten wel veel haken en ogen aan. Het is namelijk niet eenvoudig en behoorlijk tijdrovend. Ook loop je hier nog eens extra risico, aangezien je jouw bitcoins / euro’s op dit platform moet stallen (en er zijn geen garanties voor de prijs die je betaald).

Als je bitcoins met iDeal koopt (zie mogelijkheid 1), betaal je alleen wel iets meer dan als je het via de bitcoin exchange doet. Het kost je dan gemiddeld 1% meer. Echter, via iDeal gaat het natuurlijk ook een stuk makkelijker en sneller dan via de bitcoin exchange.

Vraag 2: Hoe vindt een transactie (betaling) plaats met bitcoins?

Stap 1: Bitcoin software installeren (wallet)

Allereerst heb je hiervoor een speciaal computerprogramma nodig (bitcoin software). Er zijn meerdere aanbieders voor deze software, bijvoorbeeld te vinden op Bitcoin.org. Voorbeelden van namen van bitcoin software zijn o.a. Multibit of Bitcoin-core (er zijn nog veel meer). Ook als je zelf googled op ¨bitcoin software¨ dan vind je vanzelf sites waar je deze software kunt downloaden. Natuurlijk wel eerst even de betrouwbaarheid hiervan controleren, alvorens je tot downloaden overgaat. Op Bitcoin.org staat in feite veel informatie verzameld die je stapsgewijs verder kunnen helpen in de wereld van bitcoins. De bitcoin software die je installeert op je pc of mobiel, noemen ze je wallet (je digitale bitcoin portemonnee).

Stap 2: Een bitcoinadres aanmaken

Om bitcoins te kunnen versturen heb je een bitcoinadres nodig. Dit adres kun je laten aanmaken binnen de bitcoinsoftware. Je kunt onbeperkt adressen aanmaken. Vanuit je wallet beheer je de bitcoinadressen.

Het verzenden en ontvangen van bitcoins gaat anders dan het betalen met euro’s bij een gewone bank. Alle controle hierover ligt bij jezelf. Het beheren en beveiligen van je bitcoins moet je ook helemaal zelf doen. Het is dus erg van belang dat je jezelf goed informeert over het gebruik van je wallet. En beveilig dus deze wallet ook goed! Vooral als je grote kostbare transacties gaat doen.

Stap 3: Transacties (betalingen) doen

Zoals ik ook in mijn blog van gisteren vertelde, lijkt het betalen met bitcoins sterk op het versturen van een e-mail. Als je bitcoins wilt overmaken naar een andere gebruiker dan heb je zijn ontvangstadres nodig. Dit ontvangstadres ziet er alleen wel wat bijzonder uit (in verhouding tot een e-mailadres). Dit kan er namelijk zo uit zien:

1F1tAaR7x1HIXPCNLbtBDfcw6o9FNn4xqX (N.B.: dit is natuurlijk een fictief bitcoinadres)

Betalen doe je vanuit je wallet. Om de transactie (betaling) te versturen vul je allereerst het adres in van de ontvanger. Vervolgens vul je de hoeveelheid bitcoins die je wilt verzenden in. En daarna klik je op verzenden.

Let op: De betaling is een onomkeerbaar proces!

Verzenden van bitcoins is een onomkeerbaar proces. Dat wil zeggen: Eenmaal verzonden, dan zijn de bitcoins niet meer in je bezit. Er zitten dus geen zekerheden aan vast zoals bij een creditcard het geval is (geen mogelijkheid tot stornering enz.). Heb je dus een fout gemaakt (bijvoorbeeld te veel of te weinig overgemaakt of naar een verkeerd adres), dan kun je dat niet meer ongedaan maken. Je bent dan afhankelijk van het persoonlijk begrip en/of welwillendheid van je ontvanger om de bitcoins terug te halen.

Bronnen: Bitcoin.org, Bitonic