In augustus 2015 was er in het nieuws dat een persoon de Jumbo afperste door het plaatsen van bommen bij enkele filialen. Hij eiste een geldbedrag in bitcoins. En ook nu weer, in juni 2019, is de bitcoin veelvuldig in het nieuws omdat hij op dit moment (even?) behoorlijk in waarde aan het stijgen is. Ik ben net vóór de bitcoin (en andere cryptovaluta) zijn intrede deed afgestudeerd, dus tijdens mijn studies heb ik hier niet over gelezen of gehoord. In deze blog behandel ik de veelgestelde vraag: Wat zijn bitcoins nu eigenlijk? Via internet heb ik hier wat deskresearch naar gedaan. Hieronder de resultaten:

Ontstaan

Begin 2010 werd de eerste bitcoinmarkt gelanceerd. Hierna werden er in meer landen wisselmarkten voor geopend. Bijzonder is trouwens dat niemand weet wie de uitvinder(s) van de bitcoin is/zijn. Naar het schijnt gebruiken de bedenker(s) van de bitcoin de naam Satoshi Nakamoto. Een naam die in Japan veel voorkomt (een soort Nederlandse Jan Jansen). Maar niemand weet tot op heden wie hierachter zit qua identiteit. Het is ontstaan als een experiment wat nu nog steeds doorontwikkeld wordt.

Wat is een bitcoin?

Een bitcoin is een cryptovaluta, dit is het beste te vergelijken met een soort van decentrale digitale munt. Het is dus geen tastbaar muntstuk zoals wij dat gewend zijn, maar een unieke reeks van cijfers. Het is een global betaalmiddel. Het systeem Bitcoin wordt met een hoofdletter geschreven en de munteenheid bitcoin wordt met een kleine letter geschreven. De kleinste rekeneenheid van bitcoin is 1 satoshi  = 1/100.000.000 bitcoin of 0,01 microbitcoin. De afkorting voor bitcoin is BTC. Het wordt wel een gedecentraliseerde munteenheid genoemd, omdat er geen centrale bank of andere tussenpersoon aan verbonden is (het Bitcoin-systeem is dus van iedereen die deelneemt). Het is een netwerk van miljoenen mensen en honderdduizenden bedrijven die onderling met elkaar hebben afgesproken om met bitcoins te betalen (vandaar dat het decentraal genoemd wordt dus). Deze bedrijven accepteren bitcoins (in plaats van normaal geld) in ruil voor hun diensten en/of producten.

Blockchain

De deelnemers aan dit bitcoin-netwerk hebben speciale Bitcoin-software op hun computers en/of telefoon. Deze software houdt continu een global grootboekrekening bij (alle transacties met bitcoins worden hier real-time in geregistreerd). Dit bitcoin-grootboek wordt blockchain genoemd.

Veilig betalen?

Men stelt dat een bitcoin niet kan worden vervalst. Bitcoins staan op een computernetwerk dat constant (cryptografische) rekensommen uitvoert om alle Bitcoins onveranderlijk en veilig te maken. Zo heeft iedere Bitcoin in het netwerk een uniek wachtwoord wat alleen de eigenaar weet. Met dit wachtwoord kan de eigenaar met bitcoins betalen. Het betalen lijkt op het verzenden van een email met hierin een wachtwoord. Met dit wachtwoord, wat in deze email van de verzender (=koper) staat, kan de ontvanger (=verkoper) bij de verkregen Bitcoins. Een bitcoin-betaling is onomkeerbaar. Eens betaald, ben je het ¨geld¨ kwijt. Er zitten geen zekerheden op het gebied van stornering enz. aan vast, zoals bij creditcards.

Alternatief: o.a. Ethereum

Er zijn inmiddels veel alternatieven voor bitcoins op de markt, ze noemen dat ook wel altcoins (inmiddels al fors meer dan 1000 muntsoorten). Naast Bitcoin heb je ook nog het bekende Ethereum. Ethereum is een open source, blockchain-gebaseerd decentraal platform en mining-netwerk.

Ethereum is in 2013 opgericht. Betaalmiddel van Ethereum is  de¨ether¨, dit is ook een digitale munt en is na bitcoin de waardevolste digitale munt ter wereld.

Wat is mining?

Mining betekent dat bitcoins, ethers en andere cryptovaluta niet worden geslagen of gedrukt, zoals de standaard munteenheden (euro, dollar enz.), maar ze worden gemined. Minen is een proces waarbij computers cryptografische ¨puzzels of rekensommen¨ oplossen om hieruit nieuwe cryptovaluta te creëren. Door het oplossen van deze puzzels / rekensommen worden bitcoins en andere cryptovaluta verkregen. Het oplossen van deze puzzels / rekensommen wordt ook wel “het vinden van een block” genoemd. Ongeveer elke 10 minuten komt zo’n block vrij en wordt degene die de code heeft opgelost beloond met een aantal bitcoins.

En ICO, wat is dat?

Bij een Initial Coin Offering (ICO) geeft een startende onderneming geen aandelen uit, maar digitale munten, oftewel tokens. Deze tokens worden vervolgens verhandeld en stijgen in waarde naarmate de startende onderneming groeit.

Is Bitcoin / Ethereum etc. een zeepbel?

Ik stuit via Google ook op veel artikelen en nieuwsberichten waarin, door met name de grote Amerikaanse banken (Goldman Sachs en JP Morgan o.a.), gewaarschuwd wordt dat de bitcoin een grote zeepbel is. Als ook beweringen dat deze bitcoin-zeepbel allang is gebarsten. Dat die bitcoin-zeepbel met het stijgen van de waarde steeds groter en groter wordt, totdat hij barst. In september 2017 noemde de bestuursvoorzitter van JP Morgen de bitcoin zelfs ¨frauduleus en zal het uiteindelijk ontploffen¨. En weer anderen noemen het een piramidespel. Maar er zijn ook mensen die sterk geloven in de bitcoin en dat deze in de toekomst een volledig nieuw geldsysteem zal worden. Er is nu in de wereld nog niet met zekerheid te zeggen of de bitcoin een zeepbel is, ja of nee en of het frauduleus is, ja of nee.

Wat zegt de Nederlandse wet eigenlijk over bitcoins?

De bitcoin en andere cryptovaluta zijn op dit moment nog ongereguleerd (dat wil zeggen ze vallen buiten de reikwijdte van de Nederlandse wet). Er bestaat namelijk geen centrale uitgever, wat betekent dat er niemand voor aansprakelijk kan worden gehouden. Bitcoins kunnen niet worden gekwalificeerd als elektronisch geld conform de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit omdat bitcoins niet zijn uitgegeven in ruil voor ontvangen geld en geen vordering op de uitgever vertegenwoordigen. Bitcoins zijn ook geen financiële producten conform de Wft. O.a. om deze redenen valt de bitcoin en andere cryptovaluta dus nog buiten de reikwijdte van de Wft. De toezichthouders in Nederland (DNB en de AFM) kunnen daarom nog geen toezicht houden en dat geeft de bitcoinmarkt een grote vrijheid. De bitcoinmarkt valt ook niet onder de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme). Bitcoingebruikers hebben dus geen meldplicht als er een verdachte transactie plaatsvindt. Dit werkt daarom helaas ook criminaliteit en frauduleus handelen binnen de bitcoinmarkt in de hand.

De Belastingdienst wil trouwens wel dat je over je bezit aan cryptovaluta belasting betaald. Dit moet je in de belastingaangifte doen onder: box 3 overige bezittingen. De Belastingdienst ziet cryptovaluta als vermogen (net zoals spaargeld, aandelen en een tweede huis).

Update: Lees ook mijn vervolgblog over bitcoins.

Bron: Wikipedia