Deze vraag werd me pasgeleden gesteld. Om me heen hoor ik vaak dat het zowel voor- als nadelen heeft. Ik heb me hier even nader in verdiept. In deze blog kun je de uitkomsten van mijn zoektocht lezen.

Kan het extra aflossen boetevrij of niet?

Dit is allereerst iets om rekening mee te houden. Want je kunt niet zomaar zonder boete een groot deel ineens aflossen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers / banken is er een minimum- en maximumbedrag wat je vervroegd boetevrij mag aflossen per jaar. Gemiddeld genomen liggen de minimumbedragen rond de € 500 per jaar en de maximumbedragen liggen zo rond de 10 procent van je hypotheekschuld per jaar. Deze minimum- en maximumbedragen verschillen echter per hypotheekverstrekker / bank. Dus kijk hiervoor even in jouw persoonlijke hypotheekvoorwaarden.

Er is aan het einde van je rentevaste periode trouwens meestal geen beperking meer en mag je op dat moment alles ineens aflossen. Dit mag ook als tijdens de rentevaste periode blijkt dat jouw rente lager is dan de huidige rente. Dit komt omdat de bank dan immers geen renteverlies heeft.

Voordelen van vervroegd je hypotheek aflossen

  • Dit kan zijn de lage spaarrente van dit moment, wat je dus ontvangt van de bank over je spaargeld. Deze spaarrente is nu nagenoeg of geheel nihil. De hypotheekrente is veel hoger. Logischerwijs zou je dus kunnen bedenken dat het dus voordeliger is om je schuld af te lossen in plaats van te sparen op een spaarrekening. Bijkomend voordeel is dan ook dat je minder spaargeld / vermogen hebt wat in box 3 van de Inkomstenbelasting belast wordt (mits dit natuurlijk boven de belastingvrije voet van € 30.360 (in 2019) uitkomt. Onder dit bedrag hoef je immers geen belasting over je spaargeld te betalen. Het gaat hier dus om een vergelijking tussen de netto rente die je aan je hypotheek betaald versus de netto rente die je zou ontvangen op je spaarrekening. Een belangrijke kanttekening is wel dat je het spaargeld dan wel ineens kwijt bent (als je dit als vervroegde aflossing van je hypotheek gebruikt). Het is een persoonlijke afweging of dit handig is voor jouw situatie. Want een spaargeldbuffer is natuurlijk altijd ook aan te bevelen om aan te houden voor onvoorziene uitgaven of bijvoorbeeld de toekomstige studie-uitgaven van je kinderen. Het geld zit dan in je huis, en krijg je niet zomaar in cash terug. Bedenk je dit dus goed.
  • Je maandlasten dalen door het extra aflossen. Je moet helaas wel eerst forse bedragen aflossen om je maandlasten flink te zien dalen. Als je bijvoorbeeld € 5.000 aflost, scheelt dat misschien maar een paar tientjes op je maandlasten. Netto is dit nog minder.
  • Het geeft vaak een fijn gevoel om minder schulden te hebben.
  • Je huis wordt meer van jou en minder van de bank. Je vermogen zit in je huis.
  • Als je nog maar een lage hypotheekschuld hebt, is de zorg om een hogere hypotheekrente bij het verlengen van je hypotheek minder. En ben je, als je later met pensioen bent en wellicht een lager inkomen hebt, minder geld kwijt aan je maandelijkse hypotheeklasten. Het is dus ook een vorm van voorzien in je pensioen, door je huis vervroegd af te lossen.

Nadelen van vervroegd je hypotheek aflossen

  • Allereerst is het behoorlijk nadelig dat als je meer aflost op je hypotheek, je belastingaftrek ook lager wordt. Want door aflossen betaal je immers minder rente over je lagere hypotheekschuld/restant. Hiermee verlaag je dus ook je hypotheekrenteaftrek in je aangifte Inkomstenbelasting. Je fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek verdwijnt dus ook mee met de extra / vervroegde aflossing.
  • Zoals hierboven ook al even aangestipt, als je meer aflost dan het boetevrije bedrag wat je hypotheekverstrekker hanteert, krijg je dus te maken met een boetebedrag.
  • De bijleenregeling: De overwaarde van je woning verhoog je door extra/vervroegd af te lossen. Overwaarde is het verschil tussen de verkoopopbrengst van de woning en de (resterende) hypotheekschuld. Door de zogenaamde bijleenregeling van de Belastingdienst moet je de overwaarde van je oude huis in je nieuwe huis investeren. Als je dit niet doet, en leen je een bedrag van de overwaarde bij voor je nieuwe huis, dan heb je voor dit bedrag geen recht meer op hypotheekrenteaftrek in je belastingaangifte.
  • Zoals hierboven ook al beschreven, is het handig om altijd ook wat spaargeld als buffer aan te houden. Als je het spaargeld gebruikt voor het vervroegd aflossen van je hypotheek, zit het geld in je huis en kun je er niet meer direct over beschikken. Heb je daarna bijvoorbeeld opeens dringend geld nodig en heb je dat niet meer staan op je spaarrekening, dan ben je een hoop rente kwijt aan een eventuele nieuw af te sluiten consumptieve lening. Over consumptieve leningen betaal je namelijk veel meer rente dan over een hypothecaire lening. Tevens mag je de rente van een consumptieve lening niet aftrekken in je belastingaangifte zoals dat wel mag met de hypotheekrenteaftrek. Als het even kan, kun je beter maar geen consumptieve lening (hoeven) afsluiten.
  • Bij bepaalde (oude) hypotheekvormen, zoals de levenhypotheek, beleggingshypotheek en de (bank)spaarhypotheek, kan de vervroegde aflossing aan het eind van de looptijd betekenen dat je extra inkomstenbelasting moet betalen. Want bij deze hypotheekvormen boud je via premiebetalingen een tegoed op om aan het einde van de hypotheekperiode de hele hypotheek in 1 keer af te lossen. Als het eindbedrag van dit opgebouwde tegoed dan hoger is dan de resterende hypotheekschuld (minus de eventueel dan geldende fiscale vrijstelling), dan moet je over dit verschil inkomstenbelasting betalen.

Conclusie

Wat is nu handig, vervroegd aflossen of niet? Het komt er eigenlijk op neer dat dit niet eenduidig is te beantwoorden. Het hangt namelijk helemaal van jouw persoonlijke situatie en persoonlijke (toekomstige) wensen af. Alsook natuurlijk van de hypotheekvoorwaarden van jouw bank / hypotheekverstrekker. Om te besluiten of vervroegd aflossen voor jou iets is, kun je het beste goed overleggen met jouw hypotheekadviseur, accountant of bank.