Ik kom redelijk vaak in Zweden. Wat mij hier altijd opvalt is dat er bijna geen contante verkopen (dus betalingen met munt- en papiergeld) meer worden gedaan. Als je met je portemonnee met cashgeld in de winkels gaat zwaaien, ben je echt een uitzondering. Want in Zweden verloopt praktisch het merendeel van alle betalingen contantloos. Vorig jaar werd amper 10% van alle betalingen in munt- of papiergeld betaald, in 2010 was dit nog 40% (aldus Sveriges Riksbank). De Zweedse banken verwachten zelfs dat dit percentage de komende jaren nog verder zal dalen tot 0,5%.

Sveriges Riksbank (dit is de centrale bank van Zweden) heeft nu een proefprogramma opgestart voor de e-krona (e-kroon), dit is een digitale versie van de Zweedse kroon. In Zweden hebben ze namelijk geen euro, maar de Zweedse kroon (SEK). Het plan is dat ze, indien het proefprogramma goed verloopt en het Zweedse parlement ook toestemming hiervoor geeft, deze digitale currency voor 2021 willen gaan lanceren.

De e-krona zal geen cryptomunt zijn zoals bitcoin etc. Het is de bedoeling dat het een digitale munt wordt met dezelfde eigenschappen als cashgeld. De ontwikkeling van deze digitale munt is dus geen reactie op de bitcoin, maar een antwoord op het verdwijnen van het gebruik van contant geld in Zweden. 

Hoe de e-krona eruit zal gaan zien is nog onduidelijk. Sveriges Riksbank overweegt twee varianten:

Variant 1

In variant 1 geeft Sveriges Riksbank alleen de e-krona uit en kunnen de Zweden hun e-kronen via een speciale app ophalen. Ze bewaren hun e-kronen dan in hun digitale portemonnee die op hun smartphone staat. Ook overwegen ze een mogelijkheid dat de e-kronen te downloaden zijn bij een pinautomaat, die je vervolgens bewaart via een chip op je betaalpas.

Variant 2

In de variant 2 laat Sveriges Riksbank de Zweden hun e-kronen op een speciale bankrekening bewaren. Hiermee kunnen particulieren en bedrijven dan digitale munten naar elkaar overboeken. Ook zou je op die speciale bankrekening een spaarrente kunnen ontvangen.

Huidige status

Op dit moment is Sveriges Riksbank nog druk bezig met haar onderzoek naar de e-krona. Op hun website (zie de link / bronvermelding hieronder) staat te lezen dat er nog geen besluiten hierover zijn genomen (Citaat website: ¨The use of banknotes and coins is declining in society. At the same time, technological advances with regard to electronic money and payment methods are proceeding rapidly. The Riksbank is therefore investigating whether Swedish kronor need to be made available in electronic form, the so-called e-krona. No decisions have yet been taken on issuing an e-krona.¨

Bron: Sveriges Riksbank