Ik heb destijds tijdens mijn studies, bij de vakken Belastingrecht, me er ook in verdiept, maar ik heb vandaag even weer –actueel– onderzoek gedaan naar welke kosten er op dit moment eenmalig aftrekbaar zijn bij de aankoop van een huis (= in het belastingjaar van de aankoop). In deze blog kun je lezen welke kosten- en rentesoorten dat zijn.

Allereerst is het van belang welk type hypothecaire lening (hierna hypotheek) je hebt afgesloten. Want sinds 2013 mag je alleen nog maar de rente en kosten aftrekken van hypotheken die je ook gedurende de looptijd aflost. Dit geldt voor de annuïteitenlening en de lineaire lening.

N.B.: Er zijn nog wel een aantal uitzonderingsgevallen waarbij je wel de rente en kosten mag aftrekken zonder dat je aflost (bijvoorbeeld bij startersleningen). Voor deze blog gaat dat even weer te ver. Meer over deze uitzonderingen kun je hier lezen.

Aftrekbare kosten

Uitsluitend de kosten die betrekking hebben op het afsluiten van je hypotheek zijn aftrekbaar. Dit zijn de volgende rente- en kostensoorten:

  1. Notariskosten voor de hypotheekakte (inclusief BTW);
  2. Kadastrale rechten voor de hypotheekakte (inclusief BTW);
  3. Taxatiekosten die je moest laten doen voor het verkrijgen van de hypotheek;
  4. Kosten aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
  5. Bemiddelingskosten voor het verkrijgen van je hypotheek (afsluit- en advieskosten), bijvoorbeeld de kosten van een hypotheekbemiddelaar (zoals bijvoorbeeld De Hypotheker);
  6. Bouwrente vanaf het moment na sluiten van de voorlopige koop- of aannemingsovereenkomst;
  7. Onder voorwaarden de kosten van nieuwbouw– of verbouwingsdepot.

Niet aftrekbare kosten

Om onduidelijkheid te voorkomen, som ik ook nog even de rente en kosten op die niet aftrekbaar zijn. Want deze staan natuurlijk ook vermeld op je notarisafrekening van de koop van je huis.

  1. Notariskosten voor de koopakte;
  2. Kadastrale rechten voor de koopakte;
  3. Overdrachtsbelasting;
  4. Omzetbelasting / BTW;
  5. Kosten van onderhoud en verbouwing (uitzondering onder voorwaarden bij een rijksmonumentenpand, zie de link);
  6. Bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning. Hierbij kun je denken aan de kosten van de aankoopmakelaar die voor je heeft bemiddeld of onderhandeld bij de koop);
  7. Bouwrente vóór het afsluiten van de voorlopige koop- of aannemingsovereenkomst.

Mocht je nog meer willen lezen over de (gehele) aangifte inkomstenbelasting, ik heb hier vorig jaar al eens een blog over geschreven.

Succes met jouw aangifte!

Bron: Belastingdienst