Ik vroeg me laatst af welk effect een keuken- en/of badkamerverbouwing gemiddeld op de waarde van een woning heeft. Ik ging hierop googlen, en het antwoord verbaasde me nogal. Het blijkt dus dat je van de investeringskosten voor een verbouwing van badkamer en/of keuken je maar 50% (of zelfs minder) terugziet in een waardevermeerdering van je woning. Dit omdat deze items nogal persoonlijk oftewel smaakgevoelig zijn.

Er zijn natuurlijk wel investeringen die je kunt doen, die wel een aanzienlijk waardeverhogend effect hebben. Dus mocht je jouw huis binnenkort willen verkopen en je wil nog wat extra waarde toevoegen, lees dan snel verder.

Investeringen in duurzaamheid

Een duurzaam en energiezuinig huis is erg goed voor de verkoopbaarheid. Want wie wil er nu niet lagere vaste lasten (energie)? Dus een investering in zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp pakt altijd goed uit op de waarde van je huis. Maar denk ook aan isolatie, dubbel glas of een nieuwe CV-ketel. Tegenwoordig is het energielabel van een huis erg belangrijk. Kopers hebben doorgaans het liefst een huis met energielabel A -of B. De investeringen die je hierin doet, verhogen voor 75% tot 100% de waarde van je woning.

Meer vierkante meters aan woonruimte toevoegen

Meer leefruimte, vooral in de steden, voegen meteen waarde aan je woning toe. Dus heb je een onbereikbare zolder, investeer dan in een vaste trap ernaartoe en maak er bijvoorbeeld een extra kamer van. Ook kun je een complete uitbouw maken of bijvoorbeeld een serre toevoegen aan je huis. Deze investeringen zie je ongeveer voor 60% tot 100% terug in de waarde van je huis. In de grote steden leveren deze extra vierkante meters het meest op.

Achterstallig onderhoud aanpakken

Even een nieuwe laag (liefst lichte) muurverf aanbrengen op de muren, allerlei beschadigingen bijwerken, rotte kozijnen vervangen enz. Als je dit ook nog eens zelf doet, kost het je relatief gezien niet eens zoveel, maar de verkoopbaarheid van je woning neemt hiermee wel enorm toe. Kopers zien graag een licht, schoon, goed onderhouden en fris huis. Smaken verschillen qua muurverf, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen de kleur RAL 9010 als muurverf op de muren willen hebben. Dus doe hier je voordeel mee. Dit zie je voor 80% tot 100% terug als waardevermeerdering.

Gevels en ramen opknappen en/of schoonmaken

De eerste indruk is het allerbelangrijkst. Dus maak die voorgevel met groene aanslag op een vrije zaterdag even met een hogedrukspuit schoon. Ook de ramen en kozijnen moeten schoon en goed zijn (dus vrij van rotte plekken). Kunststof kozijnen zijn ook een investering waard. Overall gezien heeft dit een beetje hetzelfde waarde-effect als het achterstallig onderhoud hierboven beschreven.

Tuin

Een nette tuin, in de zin van geen onkruid tussen de tegels, gemaaid gras en nette borders en degelijke schuttingen. Verder een goede privacy van het terras. Dit alles doet ook veel voor het oog van de koper. Natuurlijk is een tuin ook heel smaakgevoelig. Maar ziet je tuin er rommelig en heel slecht onderhouden uit, dan geeft dit bij de kopers natuurlijk geen goede eerste indruk van de woning. Een slecht onderhouden tuin werkt niet waardeverhogend.

Badkamer of keuken

In feite doe je deze investeringen alleen voor jezelf, zo blijkt. Een badkamer of keuken is enorm smaakgevoelig. Wat de één mooie tegels vindt, kan een ander juist afschuwelijk vinden. En de één wil een inloopdouche, en de ander wil hier juist weer een bad plaatsen enz. Idem met de keukenkleur, indeling, keuze van de kastjes enz. Als je bijvoorbeeld net een nieuwe badkamer van 20.000 euro hebt geplaatst, kan het zo zijn dat je hiervan maar 5.000 euro extra terugziet in de waarde van je woning. Dat kan heel zuur zijn. Maximaal 50% van deze kosten zien je terug in een waardestijging van je woning. Dus doe deze investeringen alleen voor je eigen comfort, en niet met het doel om de verkoopprijs van je woning te verhogen.