Voldoende geld hebben is fijn. Schulden hebben is niet fijn. Het is verrassend makkelijk om geld te besparen door wat simpele aanpassingen in je uitgavenpatroon te doen. Hieronder heb ik wat manieren verzameld die je kunnen helpen om direct geld te besparen. Het kost je alleen wat tijd om deze veranderingen uit te zoeken en door te voeren.

Je zorgverzekering onder de loep houden

Je zorgverzekering kan slechts één keer per jaar gewijzigd worden. Dit moet je op of vóór 31 december doen. Het is nu al maart, dus voor dit jaar is het helaas niet meer mogelijk. Wel kun je alvast agenderen dat je aan het eind van dit jaar hier nog eens kritisch naar gaat kijken. Ik zal je tegen die tijd sowieso nog even via een blog hier weer op attenderen.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan je zomaar tientallen euros per maand opleveren. Ook kan je nog eens kritisch kijken naar de vergoedingen in je eventuele aanvullende verzekering. Verwacht je hiervoor ziektekosten te maken in het nieuwe jaar? Ben je gezond en verwacht je geen bijzondere medische behandelingen, dan kun je afwegen om je aanvullende verzekering op te zeggen of eventueel een minder uitgebreide aanvullende verzekering te kiezen. Ook kan je het eigen risico verhogen, wat zich dan weer uitbetaald door een lagere maandelijke premiebetaling.

Veel mensen hebben een tandverzekering (dit is zelfs de meest gekozen aanvullende verzekering), terwijl ze bijna nooit bijzondere tandtechnische behandelingen ondergaan. Een controle bij een tandarts kost ongeveer 20 euro. Stel dat je deze twee keer per jaar doet en je hebt geen gaatjes o.i.d., dan ben je slechts 40 euro aan tandartskosten kwijt. Een tandverzekering kost al snel 10 euro per maand, dat is dus 120 euro per jaar. Als je de tandartskosten en de pre

mie nu naast elkaar zet, zie je dat je in het bovenstaande geval sowieso al geld kunt besparen door geen tandverzekering af te sluiten. Je betaald dan de 40 euro aan tandartskosten gewoon zelf.

Enthousiast geworden? Er zijn tegenwoordige hele handige vergelijkingssites in omloop. Op basis van jouw (in te vullen) persoonlijke gegevens en wensen, volgt hieruit dan een lijst met verzekeraars gerangschikt op voordeligste premies. Let op: Je moet ook weer niet klakkeloos kiezen voor de goedkoopste, lees altijd goed de polis en vergoedingsoverzichten van deze verzekeraars door.

Hier is een link van een vergelijkingssite (Independer). Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Gewoon even googlen op ¨zorgverzekering vergelijken¨.

Abonnementen en overige vaste lasten schrappen

Vaste lasten, oftewel periodiek steeds terugkerende kosten, zijn ook zeer de moeite waard om eens kritisch onder de loep te nemen. Pak hiervoor je bankafschrift erbij en verzamel alle periodieke afschrijven die hierop staat. Werp ze daarna stuk voor stuk aan een kritische vraag: Heb ik deze echt nodig? Kan ik hier echt niet zonder leven?

Voorbeelden van mogelijke te schrappen vaste lasten zijn:

 • Krantabonnement (wellicht kun je deze gewoon online lezen, danwel wat ik altijd doe is gewoon www.nos.nl volgen).
 • Abonnementen tijdschriften opzeggen.
 • Mobiele telefoon! Heb je echt die fancy dure smartphone nodig? Of kun je ook doen met een wat goedkopere variant. Misschien kun je je smartphone een jaar langer gebruiken, bijvoorbeeld 3 in plaats van 2 jaar. Of overstappen op sim-only of zelfs prepaid.
 • TV-abonnement aanpassen naar een goedkopere. Netflix opzeggen?
 • Internetabonnement, wellicht een goedkopere beschikbaar?
 • Autoverzekering. Bij een oudere auto is bijvoorbeeld alleen een WA verzekering al voldoende. Schrap dan je uitgebreide en dure WA+Casco verzekering.
 • Vaste telefoon, gebruik je die nog? Is je mobiele telefoon ook afdoende?
 • Stap over naar een goedkopere energieleverancier. Hiervoor zijn eveneens verschillende vergelijkingssites beschikbaar.
 • Vervang je lampen in huis door LED-lampen.
 • Investeer (als het financieel kan) in zonnepanelen.
 • Wellicht heb je nog veel stroomvretende apparaten in huis en kun je die vervangen voor zuinigere exemplaren. Of misschien kun je ze helemaal verwijderen.
 • Check je verzekeringspolis. Heb je misschien verzekering waar je niets mee doet of verwacht te doen? Denk bijvoorbeeld aan een doorlopende reis- of annuleringsverzekering, terwijl je niet vaak op vakantie (meer) gaat.
 • De kans dat je iets wint bij een loterij is heel klein. Zeg loterijen op. Of koop bijvoorbeeld alleen jaarlijks een eindejaarslot.

TIP: Op bijvoorbeeld pricewise.nl kun je prijzen van o.a. zorgverzekeringen, autoverzekeringen, internet, TV-abonnementen, Internet/tv.telefoon-pakketten en energieaanbieders vergelijken.

Schulden verminderen

De slogan ¨Geld lenen kost geld¨ is er niet voor niets. Geld lenen kost echt heel veel geld! Oke, de meeste mensen hebben wel een hypotheek voor hun huis. Dat is vaak onvermijdelijk in Nederland. Maar rood staan, persoonlijke / consumptieve leningen, creditcardschulden en producten kopen op afbetaling kun je beter niet teveel van hebben of, liever nog, helemaal voorkomen.

Heb je bijvoorbeeld door bovenstaande bespaartips nu maandelijks meer geld over. Gebruik dit dan meteen om zoveel mogelijk je schulden af te lossen.

TIPS:

 • Los je creditcard aan het einde van de maand altijd meteen af. Betaal het dus niet af in termijnen. De rente die je betaald op een creditcard is heel hoog!
 • Wil je een product kopen, een luxe verbouwing doen, maar heb je het geld niet? Spaar er dan eerst voor. Ga hiervoor geen leningen afsluiten, mits het echt niet moet.
 • Belangrijk: Zeg rood staan op bij je bank. Als je niet kunt roodstaan, gebeurt het immers ook niet. Dit scheelt je weer zo 12% aan rente.

Maak een maandelijks budget

Een budget maken klinkt moeilijker dan het is. Met dit stappenplan maak je eenvoudig een maandelijks budget:

Inkomsten:

 • Bereken alle maandelijkse inkomsten die je hebt. Bepaal hoeveel van je inkomsten/salaris je maandelijks wilt sparen (stort dit bij voorkeur automatisch naar je rekening op de dag nadat je salaris wordt gestort).

Vaste en variabele uitgaven:

 • Bereken hoe hoog je maandelijkse vaste lasten zijn (en laat deze bij voorkeur automatisch afboeken). Dit zijn bijvoorbeeld: huur/hypotheek, energie, water, verzekeringen, internet/telefoon.
 • Bepaal je maandelijkse uitgaven aan overige zaken (en geef jezelf hierbij een budget): o.a. benzinekosten auto, boodschappen, kleding, luxe-uitgaven enz. ( de variabele uitgaven).

Eindsaldo (= je maandelijkse budget):

 • Zorg dat de totale inkomsten minus alle vaste en variabele uitgaven op nihil of hoger uitkomen (en je dus niet in de min komt te staan).

Dit eindsaldo is je maandelijkse budget wat je te besteden hebt! Zo simpel is het.

Koop in het geheel minder en ga naar goedkopere winkels en supermarkten

Het loont echt om je boodschappen bij de Lidl of Aldi te doen in plaats van bij de AH of andere A-merk supermarkten. Hiermee bespaar je al snel tientallen euros per week. Ook is het handig om een weekmenu op te stellen en hiervoor één keer per week de boodschappen te halen. Zorg er dan voor dat je tussendoor niet nog een keer langs de supermarkt gaat. Meestal neem je dan altijd meer mee dan vooraf de bedoeling was. En ben je per saldo dus meer geld kwijt aan boodschappen in een week.

Ook voor verzorgingsmiddelen (deo, shampoo enz.) kun je bijvoorbeeld beter naar de Action gaan, dan naar de duurdere drogisterijketens. Hetzelfde geldt eventueel voor ondergoed, sokken en kinderkleding (als ze er toch snel weer uitgegroeid zijn).

Vraag je bij iedere potentiële aankoop af: Heb ik dit echt nodig? Wordt ik hier gelukkig van? Kan ik hier mee zonder leven? Probeer verleidingen tot koopjes e.d. dus te weerstaan. Less is more, dit gaat heel vaak op.

Koop minder vaak kleding en schoenen. Koop kleding en schoenen van goede kwaliteit, hier kun je vaak langer mee doen en daardoor maak je op de lange termijn winst.

Aangifte Inkomstenbelasting doen

Door ieder jaar netjes je aangifte (op tijd) te doen, kom je niet voor onaangename verrassingen achteraf te staan. Wellicht heb je zelfs  recht op een teruggaaf Inkomstenbelasting. Zie ook mijn blog hierover.