Het is weer eind mei. De maand waarin de meeste Nederlanders hun vakantiegeld uitgekeerd krijgen. Vandaag een blog met ideeën over wat je zoal met dit ¨extraatje¨ kunt doen.

Wat is vakantiegeld?

Iedereen die in loondienst werkt of die een uitkering krijgt, heeft in Nederland recht op vakantiegeld. Vakantiegeld wordt ook wel vakantietoeslag of vakantiebijslag genoemd. De hoogte van het vakantiegeld is minimaal 8% van je Bruto Loon. Het kan dus per CAO verschillen hoeveel procent je krijgt (gelijk of meer dan 8%).

Vakantiegeld wordt meestal in mei uitgekeerd. Maar het kan ook al eerder (bijvoorbeeld al in april) of bijvoorbeeld twee keer per jaar worden uitgekeerd (bijvoorbeeld de ene helft in december en de andere helft in mei). Indien je dienstverband op een bepaald moment eindigt, dan krijg je het vakantiegeld direct bij je laatste loon uitgekeerd.

Waar kun je het zoal aan besteden?

Besteden aan een vakantie of dagje uit

Vakantie is ontspanning (als het goed is). En na een periode van hard werken vaak ook broodnodig. Ik houd zelf ook erg van reizen. Nieuwe plaatsen en mooie landen bezoeken. Het is goed voor je hoofd om er af en toe even tussenuit te gaan. Even ergens anders te zijn dan thuis (uit de soms dagelijkse sleur). Daarnaast leer je op vakantie meestal weer allemaal nieuwe dingen. En brengt het je soms tot vernieuwende inzichten. Dus mocht je het geld ¨over¨ hebben, dan is het ook daadwerkelijk besteden aan een vakantie of dagje uit natuurlijk erg fijn. Belevenissen zijn vaak leuker dan spullen / materiële zaken, vind ik.

Diverse (consumptieve) schulden aflossen

Schulden hebben is niet leuk. En de rente die je hierover betaald is al helemaal niet leuk (soms wel tot 15% rente!). Mocht je door omstandigheden schulden hebben gemaakt (bijvoorbeeld voor een auto of een verbouwing), dan doe je er natuurlijk goed aan deze zo snel mogelijk af te lossen. Dat scheelt je immers een hoop rente. Hierbij kun je ook denken aan je studieschuld die je nog bij DUO hebt staan. Het geeft vaak een vrijer en gelukkiger gevoel om (zoveel mogelijk) schuldenvrij door het leven te gaan.

Sparen / financiële buffer opbouwen

Het is altijd handig om een financiële buffer achter de hand te hebben op je spaarrekening. Ook al krijg je momenteel nog amper rente hierop. Een financiële buffer geeft een goed gevoel en het is heel handig mocht er plotseling iets stuk gaan in huis zoals je wasmachine, auto of CV-ketel. Deze kun je dan met behulp van deze financiële buffer snel vervangen, in plaats van dat je hier weer een dure consumptieve lening voor moet afsluiten!

Hypotheek (versneld) aflossen

In Nederland is het vrij standaard om een hypotheek op je koophuis te hebben. Maar ook over een hypotheek betaal je rente. Het vakantiegeld is vaak maar een fractie van deze forse schuld, maar ieder beetje wat je hierop extra kunt aflossen is weer mooi meegenomen. Dat verlaagt dan weer je maandlast en dat is natuurlijk fijn. Hierbij moet je wel even bij je hypotheekverstrekker controleren of en hoeveel je boetevrij mag aflossen.

Sparen voor later

Ook een leuke bestemming voor je extraatje is natuurlijk sparen voor later. Hierbij kun je denken aan sparen voor een aanvullend pensioen of sparen voor de studie van je kind.

Verbouwing of renovatie van je huis

Je kunt het geld ook inzetten voor een verbouwing of renovatie van je huis. Bijvoorbeeld een nieuwe badkamer, serre, extra kamer, keukenrenovatie enzovoorts. Let hierbij wel op, want niet alle investeringen in je woning, zul je in waardevermeerdering terugzien in je woning. In een vorige blog heb ik al eens beschreven welke zaken de waarde van je woning kunnen vermeerderen of niet. Deze blog kun je hier nog eens nalezen. Maar goed, sommige verbouwingen zijn ook voor je eigen geluk. Niet alles hoeft altijd in geld uitgedrukt te worden (vind ik). Het geluksgevoel of extra wooncomfort van een nieuwe badkamer kan ook belangrijk zijn.

Spullen kopen…

Van je vakantiegeld kun je natuurlijk ook iets leuks (luxe-producten) of iets noodzakelijks kopen.