Een tijdje terug heb ik een blog geschreven over hoe je eenvoudig zelf de BTW over je aangeschafte zonnepanelen terug kunt vragen (via een stappenplan). Deze BTW-regeling was er aanvankelijk alleen voor particulieren die na 20 juni 2013 hun zonnepanelen hebben aangeschaft. Maar wat nu als je ze vóór deze datum hebt aangeschaft, bijvoorbeeld in 2012? Dan kunt je vanaf nu alsnog de BTW terugvragen. De Hoge Raad heeft op 15 december 2017 namelijk uitspraak gedaan dat er voor de BTW-teruggaaf op de aanschaf van zonnepanelen geen termijn geldt (er staat namelijk geen termijn in de wet opgenomen). De Belastingdienst hanteerde namelijk voorheen een 5-jaarstermijn om nog de BTW over oude jaren terug te kunnen vragen.

Hoe deze BTW over ¨oude zonnepanelen¨ terugvragen?

Particulieren moeten hiervoor een verzoek doen bij de Belastingdienst, dit kan via een formulier die is te downloaden op de website van de Belastingdienst. Ze krijgen vervolgens een aangifte voor het tijdvak waarin ze de zonnepanelen hebben aangeschaft. Voor de verdere details van deze afhandeling, verwijs ik graag naar mijn vorige blog waarin ik dit heb uitgelegd aan de hand van een stappenplan.

Ook is de BTW-teruggaaf recentelijk eenvoudiger gemaakt. Er hoeft nu -in principe- nog maar één keer een aangifte te worden gedaan, dus alleen over het tijdvak (kwartaal) waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Hier kun je lezen of dit ook voor jouw situatie geldt.

De Belastingdienst moet zijn systeem hier nog wel op aanpassen. Hier zijn ze nu mee bezig. Daarom zijn nog wel veel verzoeken van particulieren niet verwerkt. De Belastingdienst heeft wel aangegeven dat iedereen die het verzoek (formulier) al had opgestuurd, vóór 1 mei a.s. een reactie van hen zou krijgen. Dit in de vorm van een papieren aangifte BTW. Daarnaast krijgen zij nog inloggegevens om hun rekeningnummer -online via de website van de Belastingdienst- door te geven.

Tot slot

Heb je nog vragen over dit onderwerp, laat het me dan weten. Je kunt me bereiken door het contactformulier op deze site in te vullen.