Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld verschijnen, zonnepanelen. Hiermee kun je met een eenmalige investering een behoorlijk gat slaan in je maandelijkse energielasten, mits je dak natuurlijk een gunstige ligging (zoveel mogelijk) op het zuiden heeft.

Berekeningen geven aan dat een investering in zonnepanelen gelijk is aan 5% rente op je spaarrekening. Vraag je ook nog eens de BTW hierover terug, dan staat dit ongeveer gelijk aan 6% rente op je spaarrekening. Het rentepercentage wat je op dit moment over je spaargeld van de bank ontvangt is slechts 0,05% (bij de bekende banken, zoals Rabobank, ABN AMRO enz.), dus een investering in zonnepanelen kan zich lonen. Mits je dit geld natuurlijk kunt missen. Eventueel een andere optie is een zonnelening aanvragen, diverse gemeenten in Drenthe bieden dit momenteel aan. Maar goed, dat blijft natuurlijk wel een lening die je ook weer met rente terug moet betalen. Als je de investering van eigen geld kunt doen (wat je makkelijk kunt missen), is dit mijn inziens altijd verstandiger.

Op dit moment kun je als particulier via de Belastingdienst zelfs de BTW (ook wel Omzetbelasting genoemd) op deze investering terugvragen. Dat scheelt toch weer behoorlijk in de aanschafprijs!

Moet ik als particulier BTW op zonnepanelen terugvragen?

Dit is niet verplicht om te doen. Maar als je niets doet, krijg je dus ook geen geld terug. En dat is zonde. Want koop je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen van elk 315 Wattpiek dan kosten die in totaal ongeveer 5000 euro inclusief BTW (op dit moment). Je kunt hiervan dus 868 euro BTW terugvragen (21% BTW). De zonnepanelen hebben je dan slechts 4132 euro gekost.

N.B.: Ben je ondernemer, zzp’er? Neem dan eerst contact hierover op met de Belastingdienst. Want deze BTW-teruggaaf op zonnepanelen geldt in principe alleen voor particulieren en dus niet voor ondernemers, zzp’ers.

Bedrijven die tegen betaling de BTW voor je terugvragen

Wij hebben sindskort ook zonnepanelen op ons huis laten plaatsen.Echter, bij de factuur kreeg ik van het installatiebedrijf tevens een zogenaamd ¨BTW-pakket¨ meegeleverd. Voor 150 euro kon ik dan via hun accountant de BTW terugvragen. Ik ergerde me, eerlijk gezegd, een beetje aan dit schrijven van die desbetreffende accountant. Er werden allerlei documenten opgevraagd die er helemaal niet toe doen en ook qua moeilijk taalgebruik in deze brief leek het een enorm ingewikkelde kwestie te zijn, waardoor menig ¨leek¨ het maar snel aan hen uit zou besteden, verwacht ik.

Aangezien ik zelf accountant ben en jarenlang ook fiscale zaken heb behandeld, heb ik de BTW dus zelf teruggevraagd. Een eenvoudige klus van in totaal misschien een kwartier tot een halfuur. Ik zou dus zeggen, bespaar je deze kosten van minimaal 100 euro die er door diverse administratieve bedrijven gevraagd wordt, en ga er met behulp van onderstaand stappenplan zelf mee aan de slag. In slechts 4 stappen ben je hiermee klaar!

STAPPENPLAN TERUGGAAF BTW ZONNEPANELEN

STAP 1: Formulier opgaaf startende ondernemer invullen

==> DOWNLOAD HIER HET FORMULIER ¨OPGAAF ZONNEPANEELHOUDERS¨ OP DE SITE VAN DE BELASTINGDIENST

Als je als particulier via je zonnepanelen stroom teruglevert (dus het overschot aan stroom wat je panelen hebben opgewekt, maar wat je zelf op dat moment niet gebruikt) aan je energieleverancier, ben je volgens de Belastingdienst ondernemer voor de BTW.

Als je de BTW terug wilt krijgen, moet je je als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. De energierekening moet dan overigens wel op jouw naam staan (alsook de factuur van de aanschaf van de zonnepanelen)!

Deze aanmelding moet je binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt gekocht doen. Het kan op zijn vroegst ook al voordat de installatie van de zonnepanelen heeft plaatsgevonden.

Vul het formulier helemaal in. Bij vraag 3 op het formulier vul je JA in (ontheffing administratieve verplichtingen vanaf volgend jaar). Je hoeft dan maar 1 jaar BTW aangifte te doen, de rest van de jaren ben je ervan vrijgesteld. Nu stuur je het formulier naar de Belastingdienst.

STAP 2: De Belastingdienst stuurt je een schriftelijke reactie

Binnen 5 werkdagen nadat de Belastingdienst jouw formulier heeft ontvangen, sturen ze je een brief (vaststelling). Hierin staat dat ze je als ondernemer hebben aangemerkt en je BTW-nummer. Na nog weer 5 dagen ontvang je jouw inlognaam en weer een aantal dagen daarna ontvang je nog je wachtwoord. Deze gegevens gebruik je om straks online je BTW-aangifte te doen.

STAP 3: De eerste BTW-kwartaalaangifte doen

Vraag 1A: Verschuldigde BTW

De BTW over de stroom die je teruglevert aan je energieleverancier hoef je zelf niet te berekenen. De Belastingdienst heeft hier vaste bedragen voor, dit worden forfaits  genoemd. In de tabel hieronder kun je de forfaits, bijbehorende bij jouw totaal aantal Wattpiek die jouw zonnepanelen in theorie qua vermogen kunnen opwekken:

Opwekvermogen in Wattpiek (Wp) per jaar Forfait
0 – 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100
5001 – 6000 € 120
6001 – 7000 € 140
7001 – 8000 € 160
8001 – 9000 € 180
9001 – 10.000 € 200

Bron

Dit forfaitaire bedrag vul je bij vraag 1A in op je BTW-aangifte (= leveringen belast met hoogtarief). Dus, levert jouw systeem aan zonnepanelen jaarlijks 3500 Wattpiek op, dan vul je bij vraag 1A het bijbehorende forfait van 80 euro in (en je vult 381 euro in bij het bedrag waarover de BTW is berekend (namelijk 80 gedeeld door 21 keer 100).

Vraag 5b: Voorbelasting

Dit betreft de 21% BTW die op de factuur van de aanschaf van je zonnepanelen vermeld staat. Vul dit bedrag hier in. In het geval van het voorbeeld bovenaan dit artikel is dit een bedrag van 868 euro BTW.

De teruggaaf:

Er rolt vervolgens een saldo uit, dit betreft het terug te ontvangen bedrag aan BTW over je aangeschafte zonnepanelen. In het geval van het voorbeeld, is dit een bedrag van (868 minus 80 euro) 788 euro terug te ontvangen!

En hoe nu verder?

De rest van het jaar moet je nog ieder kwartaal een nihilaangifte indienen. Mocht je de zonnepanelen (zoals ik) in het laatste kwartaal van een jaar hebben aangeschaft, dan volstaat het met deze ene aangifte. Het jaar waarbinnen je ze hebt aangeschaft is dan immers al om. Heb je ze in het eerste kwartaal van een kalenderjaar aangeschaft, dan moet je na deze eerste aangifte nog 3 nihilaangiften doen in het 2e t/m 4e kwartaal. Niet moeilijk, gewoon weer inloggen en meteen in het begin (onder je naam) aanvinken dat je niet hebt aan te geven in dat kwartaal . Als het kalenderjaar om is, hoef je in principe nooit meer aangifte te doen (je hebt immers bij vraag 3 in het allereerste formulier ¨opgaaf zonnepaneelhouders¨, zie stap 1, reeds opgegeven dat je ontheffing voor administratieve verplichtingen wilde voor het volgende jaar.

N.B.: Het is belangrijk dat je wel elk kwartaal de aangiften doet en ook op tijd doet. Anders riskeer je een boete!

Update: Inmiddels heeft de Belastingdienst de BTW-aangifte vereenvoudigd. In principe hoef je nu nog maar één keer aangifte te doen, dus alleen over het tijdvak (kwartaal) waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Geldt dit ook voor jouw specifieke situatie? Dat kun je hier lezen.

STAP 4: Je rekeningnummer aan de Belastingdienst doorgeven

Als je geld van de Belastingdienst krijgt, is het natuurlijk wel handig dat ze je rekeningnummer weten. Ook al heb je al een rekeningnummer doorgegeven voor een andere belastingsoort, dit moet je nog een keer apart doorgeven voor deze teruggaaf.

Dit kun je eenvoudig online doen. Log hier weer in op de ondernemerssite van de Belastingdienst. Vul dan het online formulier genaamd ¨Wijziging rekeningnummer ondernemers¨. Dit formulier vind je onder het tabblad ¨Overige formulieren¨. De benaming ¨wijziging¨ kan je wellicht even op het verkeerde been zetten, maar met dit formulier kun je dus ook je rekeningnummer bij aanvang doorgeven.

Handige link en tevens bronvermelding:

Website Belastingdienst, onderdeel eigenaren van zonnepanelen

Tot slot

Zie je hoe redelijk makkelijk het is? Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb om deze BTW-aangifte zelf te doen. En hiermee minimaal 100 euro aan uitbestede accountantskosten uit te sparen!

Ik sta open voor vragen over dit onderwerp. Neem dan contact met me op.

Aanvulling

Heb je zonnepanelen vóór 20 juni 2013 aangeschaft? Dan kun je hierover nu ook de BTW terugvragen. Meer hierover in mijn speciaal hieraan gewijde blog.