-Op speciaal verzoek-
In deze blog behandel ik vandaag het verschil tussen een Maatschap en een V.O.F. (Vennootschap Onder Firma). Deze vraag kreeg ik gisteren, wat mij deed besluiten om er een blog aan te wijden.
Wat is een Maatschap en V.O.F.?
Maatschap en V.O.F. is een samenwerkingsvorm tussen twee of meer respectievelijk maten (bij een Maatschap) of vennoten (bij een V.O.F.). Deze maten of vennoten zijn dus personen die met elkaar samenwerken en arbeid, diensten en/of goederen in de onderneming inbrengen. Zij verdelen het voordeel dan wel winst dat zij met deze onderneming behalen. Maatschap en V.O.F. zijn rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Dit betekent in het geval van een Maatschap/V.O.F. dat de maten/vennoten ook met hun privé-vermogen aansprakelijk zijn voor de schulden van hun onderneming.
Wat is het verschil?
Het grote verschil tussen een Maatschap en een V.O.F. betreft het aansprakelijkheidsniveau.
In een Maatschap is iedere maat voor schulden die hij zelf aangaat zelf aansprakelijk. Voor schulden die de Maatschap aangaat, is iedere maat aansprakelijk voor een evenredig deel.
In een V.O.F. is iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden. Dus ook als ze zijn aangegaan door een andere vennoot!
Wanneer wordt welke rechtsvorm van deze twee meestal gekozen?
De keuze voor een Maatschap of V.O.F. is vaak gelegen aan hoe de samenwerking eruit ziet.
Vaak zie je bij samenwerking onder één naam, maar waarbij de verantwoordelijkheid van de praktijkvoering bij elk persoon (maat) afzonderlijk ligt, een Maatschap. Dit zie je vaak bij tandartsen, agrariërs, artsen, advocaten of accountants die samenwerken. Ze zijn dan individueel niet aansprakelijk voor de schulden of fouten die een andere maat aangaat of veroorzaakt.
Bij een samenwerking onder één naam, waarbij ook aan één dienst / product wordt gewerkt, zie je vaak dat er voor een V.O.F. wordt gekozen. De vennoten dragen hiervoor immers gezamenlijk de verantwoordelijkheid. Dit geldt dan ook voor alle schulden, iedere vennoot is hiervoor verantwoordelijk alsook hoofdelijk aansprakelijk (ook al zijn ze door een andere vennoot aangegaan).
Bron: KvK