Op de radio hoorde ik laatst een reclame over PSD2. Echter, er werd hierin niet duidelijk uitgelegd wat het nu eigenlijk is. Ik ben op onderzoek uitgegaan wat dit nu eigenlijk precies allemaal inhoudt.

PSD2, wat is het?

PSD staat voor ¨Payment Service Directive 2¨, het is een nieuwe Europese wet voor betalingsverkeer. PSD wordt ook wel ¨open banking¨ genoemd. In het kort komt het erop neer dat jij aan derden (bijvoorbeeld aan financieel adviseurs, webshops, verzekeraars, hypotheekverstrekkers enz.) toegang kunt geven tot jouw online bankrekening. Zij kunnen dan jouw betaalgegevens en betaalgedrag inzien. Ze moeten hiervoor trouwens wel een vergunning hebben (de bank controleert ze). Met deze toestemming tot inzage creëer jij dan nieuwe manieren van online bankieren.

Hoe werkt het?

Volgens de wet kun je jouw bankgegevens steeds aan slechts 1 partij tegelijk vrijgeven en je kunt deze toegang altijd weer intrekken.

Het bedrijf kan dan bijvoorbeeld kijken hoe jij er financieel voor staat en wat jouw betaalgedrag is. Bijvoorbeeld, betaal je op tijd? Wordt jouw huur weleens gestorneerd (dit is namelijk een belangrijk alert voor betaalproblemen)? Een hypotheekverstrekker kan kijken hoe jij de afgelopen jaren hebt geleefd? Kon jij jouw woonlasten betalen, kon je op vakantie en maandelijks ook nog een mooi bedrag sparen? Het werk wat je doet is dan minder interessant, maar meer of je financieel stabiel bent (zekerheid). Nu kon je in feite een dag na het verkrijgen van je hypotheek met je baan in loondienst stoppen en voor jezelf gaan beginnen. Iets waarmee je de hypotheek even daarvoor niet had gekregen. En geen hypotheekverstrekker die daar achteraf nog naar kraait. Met PSD2 heeft een hypotheekverstrekker straks dus minder statische informatie over jou.

Ook webshops en winkeliers kunnen jouw bankgegevens controleren, mits je ze toestemming hebt gegeven natuurlijk. Hierbij kun je denken aan dat de Mediamarkt jou alleen de producten aanbeveelt die binnen jouw budget passen. En dat de app van jouw supermarkt jou speciale aanbiedingen toont indien jouw banksaldo laag is. Ook bedrijven als Bol.com weten hier vast wel raad mee, en zullen jou vast ook allerlei ¨passende¨ advertenties doorgeven.

Het klinkt toch eng..

Na alle waarschuwingen de laatste tijd (in o.a. de media) over bewaking van je privacy. En over privacyschendingen, denk maar eens aan wat Facebook allemaal over jou onthoudt, lijkt het me niet vreemd dat het wat eng overkomt om -zoiets persoonlijks als je bankgegevens (!)- zomaar te delen met bedrijven. Mijn eerste gedachte nu hierbij is dat ik het niet snel zou doen. Echter, ik weet alleen niet of je er altijd onderuit kunt komen om dit niet te doen. Er zullen (denk ik) straks altijd bedrijven zijn die achterdochtig worden als je het niet deelt en dan bijvoorbeeld geen zaken met je willen doen of dat ze je voor een hoger tarief gaan aanslaan als je niets deelt (bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers). De tijd zal het uitwijzen hoe dit in de praktijk gaat lopen..

Belangrijk!

Deel nooit je pincodes, wachtwoorden, paspoort/ ID-bewijs, DigiD enz.!

Controleer goed de betrouwbaarheid van degene die je toegang wilt verlenen!

Als je twijfelt, geen toegang verlenen!

Tot slot

Ik heb nog geen duidelijke mening over dit onderwerp. Het is voor mij ook nog nieuw. Ik heb alleen via openbare bronnen op internet informatie vergaard over wat PSD2 nu eigenlijk inhoudt. Dat is beschreven in deze blog. De door mij hierbij gebruikte bronnen kun je hieronder lezen.

PSD2.nl

DNB: psd2bankieren.nl