In deze blog beschrijf ik in een aantal stappen hoe je een bedrijf kunt starten. Dit zijn algemene stappen, voor jouw specifieke situatie kunnen de stappen er natuurlijk heel anders uitzien.

Stap 1: Kies wat je wilt gaan doen

Hier begint natuurlijk alles mee. Waarin wil je gaan ondernemen? Dit kan van alles zijn. Een winkel, bakkerij, assurantiekantoor, zelfstandig accountant, advocaat, noem maar op. Het is vooral handig om te kijken naar waar je echt goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. En natuurlijk of er vraag naar is. Met andere woorden, is er een markt voor?

Stap 2: Schakel zo nodig advies in van een accountant en/of belastingadviseur.

Een accountant kan je goed adviseren over alles wat er komt kijken bij het starten van een bedrijf. O.a. over de te kiezen rechtsvorm, belastingen, benodigd kapitaal enz.

Stap 3: Kies je rechtsvorm

Verdiep je hier goed in. Welke rechtsvormen zijn er allemaal en welke past het beste bij jouw bedrijfsidee. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een eenmanszaak (hier beginnen de meeste starters mee) of een vennootschap onder firma (V.O.F.), een Besloten Vennootschap (B.V.) of een stichting enz. Kijk vooral ook naar de wettelijke dan wel hoofdelijke aansprakelijkheid hierbij. Kom je er niet uit? Een accountant kan je hier goed over adviseren.

Stap 4: Bedenk een passende bedrijfsnaam

Bedenk een passende bedrijfsnaam. Hierbij is het belangrijk dat de bedrijfsnaam niet al bestaat of dat het teveel op een reeds bestaand ander bedrijf lijkt. Ook merknamen mag je vanzelfsprekend niet gebruiken. Op de website van de Kamer van Koophandel kun je testen of een bedrijfsnaam al in gebruik is. Het is natuurlijk ook handig om de naam vooraf even door Google heen te halen.

Stap 5: Controleer eventuele beroepseisen

Er zijn (beschermde) beroepen die je niet zomaar mag uitoefenen, zonder de juiste diploma’s enz. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of als advocaat of accountant.

Stap 6: Controleer bestemmingsplan van je gewenste locatie

Heb je een geschikt pand op het oog om jouw bedrijf in te vestigen? Controleer dan vooral even het bestemmingsplan. Want wie weet staat het op de nominatie om over een jaar te worden gesloopt of mag er helemaal geen bedrijf in komen. En wie weet is er een groot nieuwbouwproject o.i.d. op handen in de directe omgeving waardoor het pand wellicht minder geschikt zal worden qua locatie. Je kunt natuurlijk er ook voor kiezen om eerst vanuit je huis te starten met je onderneming.

Stap 7: Schrijf een ondernemingsplan (optioneel)

Met een ondernemingsplan geef je wat meer vorm aan je plannen. Ook als je bijvoorbeeld een lening nodig hebt van de bank, is het handig om een ondernemingsplan aan de bank te kunnen overleggen.

Stap 8: Schrijf je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel

Hiervoor moet je langs een vestiging van de Kamer van Koophandel. Als je een B.V. op wilt richten, moet je langs de notaris die verder alles dan regelt. De Kamer van Koophandel licht de Belastingdienst ook in. Dat hoef je dus zelf niet meer te doen. Je krijgt dan vanzelf een bericht van de Belastingdienst met alle relevante informatie (zoals bijvoorbeeld BTW-nummer, inlogcodes Mijn Belastingdienst etc.).

Stap 9: Maak een website

Tegenwoordig heeft vrijwel elk bedrijf een website. En veel mensen kijken altijd eerst even op de website voordat ze besluiten met je in zee te gaan. Investeer dus in een goede informatieve zakelijke website. Dit kun je door een professioneel bedrijf laten maken, maar als je een beetje handig bent kun je er ook zelf eentje maken (bijvoorbeeld met WordPress). Stel je domeinnaam wel op tijd veilig. Ook staat het professioneler als je een zakelijk e-mailadres hebt (dus bijvoorbeeld info@…).

Stap 10: Zet een administratie op

Je bent verplicht een administratie te voeren (en 7 jaar te bewaren) als ondernemer. Als starter met nog niet teveel klanten/opdrachtgevers kun je beginnen met Excel (wel foutgevoelig als gevolg van formule-/invoerfouten). Ook kun je meteen een goed (online) boekhoudprogramma aanschaffen. Hierbij kan jouw accountant je ook goed adviseren en (op weg) helpen. Je kunt de administratie/belastingen natuurlijk ook helemaal uitbesteden aan een accountant.

Stap 11: Verdiep je in de belastingen die op jouw bedrijf van toepassing zijn

Ben je bijvoorbeeld ondernemer voor de Inkomstenbelasting (eenmanszaak, V.O.F.) of vennootschapsbelasting (B.V.). Ook zul je waarschijnlijk periodiek BTW-aangiften moeten doen. Verdiep je hier goed in, want als je dit verzuimt riskeer je hoge boetes van de Belastingdienst.

Stap 12: Open een zakelijke rekening

Om te voorkomen dat je privé en zakelijk door elkaar laat lopen, kun je het beste meteen vanaf het begin een aparte zakelijke rekening openen. Ook is dat handiger mocht de Belastingdienst bij jou besluiten een boekenonderzoek te doen (inzage in jouw administratie).

Stap 13: Sluit de nodige bedrijfsverzekeringen af

Voor bepaalde beroepen ben je verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten (o.a. als accountant). Verder is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zeer aan te bevelen. Verder kun je eventueel nog aan andere verzekeringen denken, zoals een rechtsbijstandverzekering bedrijven, arbeidsongeschiktheidsverzekering enz. Hiervoor kun je eventueel natuurlijk ook even langs bij jouw verzekeraar voor het inwinnen van advies en een passend advies over welke verzekeringen in jouw situatie handig of verplicht zijn.

Stap 14: Regel (eventueel) je pensioen

Als ondernemer moet je doorgaans zelf voor je pensioen zorgen. Bepaal hoe jij dit eventueel wilt gaan doen. Er zijn verschillende mogelijkheden, om er een paar te noemen: beleggen, banksparen, aflossen op je hypotheek/huis, fiscale oudedagsreserve (FOR), sparen op een spaarrekening, collectief ondernemerspensioen, beroeps- of bedrijfstakpensioenfonds, collectief pensioen bij je vroegere werkgever voortzetten (kan je eventueel nog 10 jaar doen na uitdiensttreding). Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om niets te doen. Dan krijg je later alleen AOW.

Dat waren zo een aantal stappen die je kunt volgen om een bedrijf op te zetten. Daarna zul je nog veel meer moeten doen natuurlijk. Zoals bijvoorbeeld het vaststellen van jouw uurtarief of prijslijst voor je diensten of producten.

Succes met de voorbereidingen!