Als je in Nederland een bedrijfs- of leaseauto rijdt, dan krijg je een bijtelling bij je inkomen opgeteld. Deze bijtelling betekent dat er een bepaald percentage van de cataloguswaarde van deze auto wordt opgeteld bij je inkomen (de cataloguswaarde van een auto kun je vinden op de site van de RDW). Als gevolg hiervan moet je meer belasting betalen (je inkomen is hierdoor immers hoger). De hoogte van het percentage voor de bijtelling is afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto. Hoe hoger dat is, hoe meer belasting je moet betalen. Maandelijks wordt deze bijtelling verrekend met je Loonbelasting. Dit bijtellingspercentage staat bij aanschaf van de auto voor 5 jaar vast (ook bij wisseling van de eigenaar).

Elektrische auto’s en auto’s die volledig op waterstof rijden (0 gram CO2 uitstoot/km):

Bij 0 gram CO2 uitstoot per kilometer is de bijtelling in beginsel 4% van de cataloguswaarde van de auto. De bijtelling voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde van meer dan 50.000 euro is met ingang van 2019 gedeeltelijk naar het hoge bijtellingstarief gegaan. Tot 50.000 euro is de bijtelling 4% van de cataloguswaarde, en over het meerdere boven de 50.000 euro betaal je 22% bijtelling. Met ingang van 2021 gaat de bijtelling voor elektrische auto’s volledig naar 22%. De bijtelling voor auto’s die volledig op waterstof rijden blijft in 2019 4%, ongeacht de hoogte van de cataloguswaarde.

Overige auto’s:

Bij meer dan 0 gram CO2 uitstoot per kilometer is de bijtelling 22% van de cataloguswaarde van de auto.

Maar…

Als je kunt aantonen dat je de auto -over een kalenderjaar- minder dan 500 kilometer privé gebruikt, dan blijft de bijtelling achterwege (artikel 13 lid 1 Loonbelasting). Voor de volledigheid: je woon-werkverkeer zijn ook zakelijke kilometers.

Geldt dit voor jou?

Dan kun je een verklaring geen privégebruik auto downloaden op de website van de Belastingdienst. Deze even invullen en opsturen naar de Belastingdienst. Vervolgens hoeft jouw werkgever de bijtelling niet meer te verrekenen met de loonbelasting voor wat betreft jouw salaris. Dit formulier kun je hier downloaden.

Echter…

je moet er wel iets voor doen! Je moet namelijk kunnen aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan die 500 kilometers privé rijdt met de auto. Dit moet je doen door een rittenregistratie / kilometeradministratie bij te houden.

In een rittenregistratie leg je het volgende vast:

  1. Het merk en type van de auto
  2. Kenteken
  3. Periode waarin je de auto hebt gebruikt
  4. De gegevens per rit

Per rit registreer je vervolgens:

  1. Datum
  2. Begin- en eindstand van de kilometerteller
  3. Vertrek- en aankomstadres.
  4. De genomen route
  5. Privé of zakelijke rit?
  6. De eventueel gemaakte privé omgereden kilometers bij een gecombineerde zakelijke/privé rit (bijvoorbeeld als je jouw kind op weg naar je werk naar school hebt gebracht.

Op deze manier kun je dus een hoop geld besparen. Bijvoorbeeld als je, naast je leaseauto, ook nog een eigen auto thuis hebt staan die je voor je privéritten kunt gebruiken. Of als je bijvoorbeeld in de stad woont, en in principe privé geen auto gebruikt omdat je alles per fiets of openbaar vervoer kunt doen.

Bronnen: Belastingdienst en RDW