Het is inmiddels alweer 8 januari. En met het begin van dit nieuwe jaar is ook het lage tarief van de BTW verhoogd. Dit lage tarief stond al jaren vast op 6%. Met ingang van 1 januari 2019 is dit verhoogd naar 9%.

Welke gevolgen heeft deze verhoging voor jouw portemonnee? Met andere woorden, welke aankopen zijn nu iets duurder geworden?

Het lage BTW-tarief geldt voor de volgende producten en diensten:

  • De meeste producten in de supermarkt (eten en drinken)*;
  • Bloemen
  • Boeken
  • Entreegelden musea en attractieparken
  • Kapper
  • Water

*N.B.: Alcoholhoudende dranken vallen onder het hoge BTW-tarief (21%). Hieronder valt bier met meer dan 0,5% alcohol en overige dranken met meer dan 1,2% alcohol. Drank met een lager alcoholpercentage vallen wel onder het lage BTW-tarief van 9%.

In de supermarkt ben je nu dus voor iedere € 10,- die je er uitgeeft aan eten en drinken, ruim 28 cent extra kwijt. Mits de ondernemers deze BTW-verhoging ook daadwerkelijk in hun eindprijzen doorberekenen. Er zullen veel ondernemers zijn die dit geleidelijk doen, omdat bepaalde eindprijzen ook een psychologisch effect hebben.

Voorbeeld: Als een bosje bloemen voorheen € 3,95 kostte, zou dit nu na deze BTW-verhoging € 4,06 kosten. Dat laatste bedrag klinkt natuurlijk een beetje ¨vreemd¨ als eindprijs, en het overstijgt de -psychologische grens- van 4 euro (€ 3,95 klinkt, psychologisch gezien, aanzienlijk goedkoper dan € 4,06, terwijl het slechts 11 cent uitmaakt). Op termijn zul je dan bijvoorbeeld voor dit bloemetje op een eindprijs van € 4,49 of € 4,95 uitkomen. Iets duurder dus. En waarschijnlijk dus ook iets meer marge (winst) voor de betreffende bloemist / ondernemer.