Ik heb een aantal jaren gewerkt bij een subsdieverstrekker (overheid). Ik beoordeelde en controleerde hier subsidieaanvragen voor diverse subsidieregelingen. De subsidiewereld is constant in beweging. Het is een komen en gaan van verschillende subsidieregelingen. Wellicht zit er op dit moment wel iets interessants voor jou bij.

Subsidie of lening?

Subsidies worden door sommige mensen wel eens verward met leningen. Zo was ik een aantal maanden geleden op een speciale avond die onze gemeente had georganiseerd over duurzame energie (met name over zonnepanelen). Een wat ouder echtpaar naast me was van mening dat de zonnelening een gift (oftewel subsidie) was. Terwijl het hier toch echt om een lening gaat die gewoon terugbetaald moet worden, zij het onder een wat lagere rente dan een ¨normale lening¨. De zonnelening is overigens bestemd voor inwoners van Drenthe. Mocht je hier meer informatie over willen hebben, dan vind je dat hier.

Subsidies voor particulieren

Voor particulieren zijn er momenteel o.a. interessante subsidies voor de aanschaf van warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. Via de website van Energiesubsidiewijzer (zie deze link) kun je controleren of er interessante energiesubsidieregelingen voor jou zijn.

Woon of ben je gevestigd in Noord Nederland?

Voor ondernemers in Noord Nederland is de website 123 subsidie (zie deze link) heel handig. In een paar klikken kom je erachter of er subsidiemogelijkheden voor jouw onderneming beschikbaar zijn. Verder kun je ook nog veel subsidiemogelijkheden vinden op de website van het SNN (voor particulieren, ondernemers, woningcorporaties en kennisinstellingen).

En/of in de rest van Nederland?

Op de website Ondernemersplein (zie deze link) kun je voor heel Nederland checken of er subsidies voor jouw situatie beschikbaar zijn. Je kunt hier eenvoudig sorteren op regio en/of onderwerp.

Subsidie aanvragen?

Om een subsidieaanvraag te doen, kun je contact opnemen met de subsidieverstrekker. Dit gaat veelal online. Deze heeft vaak goed gedocumenteerd wat je allemaal moet aanleveren. Hiermee kun je eenvoudig zelf de aanvraag doen, en vragen kun je meestal wel rechtstreeks aan hen stellen. Ook zijn er veel subsidieadviseurs op de markt. Echter zijn dit commerciële bedrijven, die hier forse bedragen voor rekenen danwel een flink percentage van jouw subsidie willen hebben. Als het even kan, zou ik dus adviseren om de aanvraag zelf te doen of wellicht met hulp van een accountant. Het is meestal wel goed beschreven wat je moet aanleveren enz.

Slotwoord

Mijn doel van deze blog is om particulieren en ondernemers bewust te maken van het bestaan van diverse subsidieregelingen. Ik heb hierboven daarom een aantal handige links gegeven om te controleren of je er wellicht voor in aanmerking komt. Maar in deze links staan niet alle subsidies vermeld! Want verschillende provincies en gemeenten hebben vaak nog eigen subsidies. Handig is om dan bijvoorbeeld even een specifieke zoekopdracht in Google in te vullen. Of even op de website van jouw gemeente of provincie kijken.